Αξιοθέατα της Δ.Ε. Μώλου

ΜΩΛΟΣ

Στο Πέταλο του Μαλιακού, μεταξύ των Λουτρών των Θερμοπυλών και των Λουτρών των Καμένων Βούρλων, βρίσκεται ο Δήμος Μώλου περιλαμβάνοντας τους πεδινούς παραθαλάσσιους οικισμούς του Αγίου Σεραφείμ, Αγίας Τριάδας, Μώλου και Σκάρφειας και  τους ημιορεινούς- ορεινούς στη βόρεια πλευρά του Καλλιδρόμου όρους, του Αγίου Χαραλάμπους, Ανάβρας, Καλλιδρόμου, Καραβιδίων, Κόμνινας,Μενδενίτσας.

Ο πρώτος οικισμός του 1821 κάηκε από τους Τούρκους γιατί οι κάτοικοί του συμμετείχαν στην επανάσταση. Το 1833 οι διασωθέντες κάτοικοι επέστρεψαν και έχτισαν ξανά το κατεστραμμένο τους χωριό εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Μώλος.

Απέχει μόνο δέκα λεπτά από τις Θερμοπύλες και τα ομώνυμα λουτρά που είναι τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα ιαματικά λουτρά της παγκόσμιας ιστορίας.

ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Είναι η νέα ονομασία του παλιού χωριού ΔΕΡΒΙΣΑΔΕΣ, γιατί πιθανώς τη περιοχή χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι της Μενδενίτσας κατά την Τουρκοκρατία ως ξεχειμαδιό.

Βρίσκεται 6χλμ ανατολικά από το Μώλο και είναι παραλιακό. Το μικρό εκκλησάκι του με την παλιά εικόνα του Αγίου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Το αλιευτικό καταφύγιο διευκολύνει την προσέλευση επισκεπτών από θαλάσσης, καθώς και τα δύο κάμπινγκ που εξυπηρετούν τους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Παλιά ονομασία του χωριού Λιαπάτες, ΝΑ του Μώλου, (πιθανώς το όνομα να είναι τουρκικής προέλευσης Λιαπάτ - αγάς). Πολλοί κάτοικοι του Αγίου Χαραλάμπους έχουν μετοικήσει στο Μώλο. Η θέα προς τον ελαιώνα και τη θάλασσα είναι μαγευτική ενώ το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι ιδανικό για περιπάτους και πικ-νικ.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Βρίσκεται δυτικά του Μώλου. Είναι πεδινό χωριό κοντά στη θάλασσα με κατοίκους που  ψαρεύουν στη φάση της άμπωτης με ΄λιβάρι΄(παραδοσιακός τρόπος αλιείας). Τα ψάρια καθώς και τα θαλασσινά σε όλη της περιοχή είναι  νοστιμότατα λόγω της ειδικής σύστασης του θαλασσινού νερού της περιοχής. Γραφικότητα παρουσιάζει και το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας.

ΑΝΑΒΡΑ

Ορεινό χωριό με θέα προς τη θάλασσα!  Το τοπίο που ατενίζει κανείς από το χωριό προς όλο το Μαλιακό κόλπο σχεδόν, είναι μοναδικό την ημέρα όσο και τη νύχτα, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη ΄μύτη΄ της Εύβοιας.

Εκεί βρίσκονται και τα απομεινάρια της αρχαίας Ακρόπολης και ο χώρος λόγω των ευρημάτων εκ των ανασκαφών έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός.

Εκτός από τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και τον Ορειβατικό Ξενώνα ή Καταφύγιο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς, ακόμα και μια βόλτα κατά μήκος του χωριού προσφέρει μια θέα που κόβει την ανάσα.

ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ

Πρόκειται για ένα ωραίο χωριό  της Λοκρίδας, νότια του Μώλου, με θέα στο Μαλιακό Κόλπο και με σύγχρονα κτίσματα. Το όνομά του παλιά ήταν Ρετζέρι κατά την τουρκοκρατία και πήρε το σημερινό του όνομα από το  βουνό Καλλίδρομο.

Την πρωτομαγιά οι κάτοικοι μαζεύονται στις «πουρνάρες». Μερικές πελεκητές βρύσες διατηρούνται ακόμη.

Στη τοποθεσία «Χαβούζι» δημιουργήθηκαν σταλακτίτες από τη συνεχή ροή του νερού, ενώ σε κάποιο σημείο, κοντά στον οικισμό υπάρχει μικρός καταρράκτης ύψους 20 περίπου μέτρων.

ΚΟΜΝΗΝΑ

Ιστορικής ονομασίας χωριό από τους Βυζαντινούς Κομνηνούς Αυτοκράτορες.

Η Αννα Κομνηνή είχε χτίσει μοναστήρι στη θέση του Αη Γιάννη Κομνήνης-Ρεγγινίου.  Ξεχωριστό και για το γνωστό Μπουρβάρι, έναν δρόμο γεμάτο πλατάνια και κισσό, όπου το νερό τρέχει ασταμάτητα.

ΚΑΡΑΒΙΔΙΑ

Οικισμός που βρίσκεται ΒΔ της Μενδενίτσας με κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και τη δενδροκομία. Η θέα και εδώ είναι καταπληκτική.

Εντυπωσιάζει το δάσος της πεδινής πεύκης, το φαράγγι του Λατζορέματος, ενώ από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία ατενίζει κανείς την πανοραμική θέα προς όλο το Μαλιακό Κόλπο.

ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ

H θέση του καλά διατηρημένου ενετικού οχυρού της Mενδενίτσας (ή Bουδονίτσας) ταυτίστηκε με την αρχαία πόλη Φαρύγαι -αποικία των Αργείων, γνωστή για τη λατρεία της Φαρυγαίας Ήρας- ή με την αρχαία Nίκαια. Στο μεσαιωνικό κάστρο (13ος αι.) χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό τμήματα του τείχους των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Παραδοσιακό πετρόχτιστο και πανέμορφο χωριό με  ιστορικό κάστρο από την εποχή της Eνετοκρατίας. Στην πλατεία του, ένοιωσε ο περιηγητής Muller ότι βρίσκεται στο μπαλκόνι του Μαλιακού. Εκεί δεσπόζει και ο υπεραιωνόβιος πλάτανός της όπου γινόταν το Τούρκικο παζάρι.

ΣΚΑΡΦΕΙΑ

Τον 5ο αι. ήταν σημαντικό λιμάνι, κέντρο αποθήκευσης δημητριακών και έδρα επισκοπής. Τον 6ο αι. υπήρξε το κύριο λιμάνι της Πενταπόλεως.

Σημαντικές καταστροφές υπέστη από το σεισμό του 551.

Στις πλαγιές του λόφου της ακρόπολης υπάρχουν λείψανα οικισμού με φάσεις από την παλαιοχριστιανική περίοδο και κεραμική ίδιας εποχής.

Μετονομασία του παλαιού χωριού Αντερη ή Αντερα ή Αντιρρα. Στη Σκάρφεια εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο γνωστός Φάρος «Χιλιομίλι» (απέχει χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη), έχοντας δημιουργηθεί από την  ένωση του βοάγριου ποταμού ή Πλατανιά με το Λιαπατόρεμα. Πρόκειται για το σημείο όπου σύμφωνα με τις μελέτες θα ξεκινούσε η ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου.

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr

randomness