Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος - Αγιάς

metamorfosi_sotiros_1

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται πάνω από τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, σε υψόμετρο 320 περίπου μέτρων, στις πλαγιές του όρους Κνημίδα, από την πανοραμική θέση της οποίας αγναντεύεται ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος, η Βόρεια Εύβοια και η Ανατολική Φθιώτιδα.

metamorfosi_sotiros_2

metamorfosi_sotiros_3

metamorfosi_sotiros_4

metamorfosi_sotiros_5

metamorfosi_sotiros_6

metamorfosi_sotiros_7

metamorfosi_sotiros_8

metamorfosi_sotiros_9

metamorfosi_sotiros_66

metamorfosi_sotiros_11

metamorfosi_sotiros_12

metamorfosi_sotiros_13

metamorfosi_sotiros_14

metamorfosi_sotiros_15

Το μοναστήρι είναι παμπάλαιο και κατά την παράδοση, η πρώτη ίδρυσή του ανάγεται στην αρχή του 11ου αιώνα. Στο Καθολικό της Μονής, όπως έχει με τη σημερινή του μορφή, υπάρχουν ενσωματοποιημένα και μερικά μαρμάρινα θραύσματα, που προέρχονται από τα πρώτα προχριστιανικά κλασικά χρόνια και υποδηλώνουν ότι πιθανώς εκεί πλησίον να υπήρχε κάποιος αρχαίος ναός απ’ όπου ελήφθησαν (εικάζεται πως είναι ο ναός της Αρτέμιδος). Η τοιχοδομία του Καθολικού είναι κατασκευασμένη με τη λεγόμενη πλινθοπερίκλειστη και πλινθοπεποικιλτη τεχνοτροπία.

metamorfosi_sotiros_16

metamorfosi_sotiros_17

metamorfosi_sotiros_18

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας βλήθηκε το μοναστήρι από τη θάλασσα και κατόπιν τούτου κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του Καθολικού, το οποίο ξανακτίσθηκε πιο πρόχειρα στην τοιχοδομία, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με σαμαρωτή κεραμοσκεπή.

metamorfosi_sotiros_19

metamorfosi_sotiros_20

metamorfosi_sotiros_21

metamorfosi_sotiros_22

Το μοναστήρι διατηρήθηκε μέχρι το 1833 οπότε, με απόφαση της τότε προτεσταντικής αντιβασιλείας του Όθωνα, διαλύθηκε όπως και τα 4/5 των Μονών του Ελληνικού Κράτους. Τα κειμήλια, τα ιερά λείψανα και η μέχρι τότε περιουσία της Μονής διασκορπίσθηκαν ή διαρπάχθηκαν και καταπατήθηκαν.

metamorfosi_sotiros_23

metamorfosi_sotiros_24

metamorfosi_sotiros_25

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Μονή πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους χριστιανούς της περιοχής και στο γένος. Σύμφωνα με έντονες τοπικές παραδόσεις, στη Μονή λειτουργούσε «κρυφό σχολειό» και η ύπαρξη αυτού αποδεικνύεται με την κατασκευασμένη μικρή κρύπτη πάνω από τον νάρθηκα του Καθολικού. Η Μονή κατά την Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ορμητήριο Ελλήνων αγωνιστών, ενώ οι μοναχοί αυτής έπεσαν στις υπέρ πίστεως και της πατρίδος μάχες.

Από το 1833 η Μονή, πέρα από το Καθολικό της, μεταβλήθηκε σε έναν σωρό ερειπίων μέχρι το 1963, οπότε άρχισε η πρώτη προσπάθεια για την αναστήλωσή της με την εγκατάσταση σ’ αυτή ενός φιλότιμου μοναχού, του π. Συνεσίου, και από του 1968 από την συγκροτηθείσα τότε μικρή αδελφότητα υπό τον μακαριστό αρχιμ. π. Άρχιππο.

metamorfosi_sotiros_26

metamorfosi_sotiros_27

metamorfosi_sotiros_28

metamorfosi_sotiros_29

Το 1975, με Π.Δ., επανασυστήθηκε το μοναστήρι και πάλι ως ενεργεία Ιερά Μονή και έκτοτε συνεχίζονται οι προσπάθειες συμπληρώσεως και ανασυγκροτήσεως όλων των εγκαταστάσεων αυτής.

Η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως πανηγυρίζει στις 5 με Εσπερινό και στις 6 Αυγούστου με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 6 Αυγούστου με Εσπερινό και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, ενώ στις 7 Αυγούστου τελείται εόρτιος Θεία Λειτουργία με το κτιτορικό μνημόσυνο για όλους τους πατέρες και αδελφούς αυτής και των Μετοχίων της, που μόνασαν κατά την χιλιετή περίπου ζωή της.

metamorfosi_sotiros_30

metamorfosi_sotiros_31

metamorfosi_sotiros_67

metamorfosi_sotiros_32

metamorfosi_sotiros_33

metamorfosi_sotiros_34

metamorfosi_sotiros_35

Η Μονή είναι ανοικτή για τους προσκυνητές τον χειμώνα 8:00-12:00 και 16:00-18:00 και το καλοκαίρι 8:00-12:00 και 17:00-20:00, καθώς και κατόπιν συνεννοήσεως ανοίγει για ομάδες επισκεπτών και εκτάκτως κατά τις ενδιάμεσες ώρες. Είναι προσβάσιμη μέσω του οδικού δικτύου Καμένα Βούρλα – Καρυά.

metamorfosi_sotiros_36

metamorfosi_sotiros_37

metamorfosi_sotiros_38

metamorfosi_sotiros_39

metamorfosi_sotiros_40

metamorfosi_sotiros_41

Το παρεκκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών

Η Ι.Μ. από το 1980 και εξής φροντίζει για την ανέγερση απαραίτητων παρεκκλησίων είτε μέσα, είτε έξω από το κτιριακό συγκρότημά της. Έτσι, σε απόσταση 240μ. από τη Μονή, σε εξόχως πανοραμική θέση κτίσθηκε και διαμορφώθηκε καλαίσθητα και αγιογραφήθηκε το παρεκκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών, το οποίο γιορτάζει πανηγυρικά στις 2 Ιουλίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά την κατάθεση του Ιερού Μαφορίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως, γι’ αυτό και η ονομασία αυτού ως «Παναγίας των Βλαχερνών».

metamorfosi_sotiros_42

metamorfosi_sotiros_43

metamorfosi_sotiros_44

metamorfosi_sotiros_45

metamorfosi_sotiros_46

metamorfosi_sotiros_47

metamorfosi_sotiros_48

metamorfosi_sotiros_49

metamorfosi_sotiros_50

metamorfosi_sotiros_51

Για να υπομιμνήσκεται, νύχτα και μέρα, η ιερότητα του χώρου, ακόμη και στους διερχομένους διά της Εθνικής Οδού και τους κατοίκους της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων, τοποθετήθηκε πάνω απ’ το παρεκκλήσι ψηλός φωτιζόμενος Σταυρός, που είναι ορατός από μεγάλη απόσταση, από την απέναντι περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας και από τη Βόρεια Εύβοια.

metamorfosi_sotiros_68

metamorfosi_sotiros_52

metamorfosi_sotiros_53

metamorfosi_sotiros_54

metamorfosi_sotiros_55

metamorfosi_sotiros_56

metamorfosi_sotiros_57

metamorfosi_sotiros_58

metamorfosi_sotiros_59

metamorfosi_sotiros_60

metamorfosi_sotiros_61

metamorfosi_sotiros_62

metamorfosi_sotiros_63

Ταυτόχρονα, με την τοποθέτηση του Σταυρού, καθιερώθηκε να γιορτάζεται εκεί η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού στις 24 Αυγούστου, ο οποίος όπου κήρυττε στις περιοδείες του, τοποθετούσε ξύλινους ή μεταλλικούς Σταυρούς σε συνεχή ανάμνηση της διδαχής του και τόνωση της πίστης των Ελλήνων χριστιανών.

metamorfosi_sotiros_64

metamorfosi_sotiros_65

metamorfosi_sotiros_66

* Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας «Ιερά Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων – Αγιάς»

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr