Ιστορία της Δ. Ε. Μώλου

Δημοτική Ενότητα Μώλου

Λιμάνι ΜώλουΗ δημοτική ενότητα Μώλου αποτελείται από ένα σύνολο 9 πρώην κοινοτήτων, όπως προήλθε από το πρόγραμμα συνενώσεων Ιωάνης Καποδίστριας, με συνολικό πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 6668 κατοίκων.

Διοικητικά ανήκει στο Νομό  Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ευρίσκεται επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, απέχει δε από την Αθήνα περίπου 150χιλ. και την Λαμία ,πρωτεύουσα του Νομού Φθιώτιδας 22χιλ. με συνολική έκταση 147.510 στρέμματα. Η κατανομή της συνολικής επιφάνειας της Δημοτικής Ενότητας Μώλου ανά είδος εδαφών είναι: 30% ορεινά, 20% ημιορεινά και 50% πεδινά  παραθαλάσσιο τμήμα. Παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία στα ορεινά, η καλλιέργεια της Ελιάς ,της Φυστικιάς, του Σταφυλιού και του Βάμβακος στα ημιορεινά και πεδινά τμήματα, η αλιεία, εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.

Η δημοτική ενότητα Μώλου προήλθε από την μετονομασία του Δήμου Θερμοπυλών όπου εδρεύουν μέχρι και σήμερα οι Δικαστικές υπηρεσίες με την παλαιά ονομασία τους.

Σε απόσταση 3-4χιλ. βρίσκεται το άγαλμα του Λεωνίδα Σπαρτιάτη γνωστό από την Ιστορική, Ηρωική μάχη των Θερμοπύλων. Από παλαιά η δημοτική ενότητα Μώλου δέχονταν έντονη πίεση στο περιβάλλον λόγω της Εθνικής οδού αλλά και των προσχώσεων του Σπερχειού ποταμού, Κύριου τροφοδότη του Μαλιακού κόλπου.

Στην Ιστορική διαδρομή η ζωή των κατοίκων της δημοτική ενότητας Μώλου ήταν  συνυφασμένη με το Κάστρο της Μενδενίτσας και τις παραλίες τους όπως διαμορφώθηκαν από παλαιοτάτων ετών από τα παλιρροϊκά κύματα.

Κάστρο Μενδενίτσας

Το Κάστρο της Μενδενίτσας ή Βοδονίτσας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Καλίδρομο, στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα της "Κλεισούρας", η οποία συνδέει τις Θερμοπύλες με την Αμφίκλεια. Λόγω της πανοραμικής του θέας, το ύψωμα επιτρέπει τον έλεγχο του Μαλιακού και του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.

Το Κάστρο της Μενδενίτσας ανεγέρθηκε κατά την ίδρυση της Μαρκιωνίας της Βοδονίτσας από τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα 1204. Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια του εξωτερικού οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας πόλης των Αυγειών ή Φορυγών που διαδέχτηκε την ομηρική Τάρφη. Εντάσσεται σε μια σειρά οχυρωματικών έργων που κατασκεύασαν οι Φράγκοι στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό την παρεμπόδιση της επέκτασης του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους το 1414.

Aκρόπολις ΑΛΠΕΝΩΝ (Κάστρο Ανάβρας)

Από αρχαιοτάτων χρόνων εις την περιοχή μεταξύ Σπερχειού Θερμοπυλών και τους ανατολικούς πρόποδες της Οίτης κατοικούσαν οι Μαλιείς. Οι Μαλιείς κατάγονταν από την Μαλίδα σύζυγο του Ηρακλέους Βασιλέα της Ανθήλης. Πρωτεύουσα των Μαλιέων ήταν ή Τραχίς της οποίας οι κάτοικοι έλαβαν μέρος εις την κατά της Τροίας εκστρατεία.

Τα αρχαιολογικά "ίχνη" επιβεβαιώνουν πως η περιοχή έχει σημαντικές ιστορικές αναφορές και ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι βρίσκεστε ανάμεσα στις Θερμοπύλες και την Μενδενίτσα, δύο περιοχές με έντονη ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τα τελευταία χρόνια. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι η Ανοπαία οδός του Εφιάλτη με τους Πέρσες τελειώνει στον Αλπενό που ήταν και το στενότερο τμήμα της Ανοπαίας. Η Αλπενός ήτο η μητρόπολη των Λοκρών. Ο Αισχίνος ονομάζει τον Αλπενό, Θρόνιο και Νίκαια περιοχές που έλεγχαν τους δρόμους για τις Θερμοπύλες.

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr

randomness