Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

"Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος - Μια νέα ανακάλυψη στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας"

Εικόνα site_admin

Share: 

Ετήσια συνεδρίαση του Σουηδικού Ινστιτιούτου Αθηνών 

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 6 μ.μ.

Αμφιθέατρο του Μουσείο Ακρόπολης, Διον. Αρεοπαγίτου 15 

Ομιλητές:

Άρτο Πέντινεν, Διευθυντής, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών:  Απολογισμός 2011

Διάλεξη Μαρίας–Φωτεινής Παπακωνσταντίνου

Προϊσταμένης της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων 

Θέμα: Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος Μια νέα ανακάλυψη στον ΄Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας

Στην παρούσα ομιλία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό από την ανασκαφέα του Ασκληπιείου κ. Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το χρονικό και τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς και οι ενέργειες της Εφορείας για την διάσωση και ανάδειξη του μνημείου. 

Η αρχαία πόλη του Δαφνούντος βρίσκεται στη θέση «Ισώματα» Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και το λιμάνι της ταυτίζεται με τη σημερινή κωμόπολη. Οι ανασκαφές της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χρονικό διάστημα 2005-2007, με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου, έφεραν για πρώτη φορά στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της. 

Το σημαντικότερο μνημείο το οποίο ανασκάφτηκε είναι το ιερό του Ασκληπιού, ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα διατηρημένα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο. Η ατυχής συγκυρία της αποκάλυψής του στο στάδιο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στην συγκεκριμένη θέση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τροποποίηση της χάραξης για τη  διατήρησή του κατά χώρα, οδήγησαν στην οργανωμένη μεταφορά και επανατοποθέτηση ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος σε γειτονικό χώρο. Ακολούθησε η σύνταξη μελέτης προστασίας και ανάδειξής του.

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr