Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη των Βασιλικών

Εικόνα sfetsasp

Share: 

Κυρ, 27/08/2023 - 00:00 έως 23:45

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Τοπικής Εθνικής Εορτής για την τεράστιας σημασίας Μάχη των Βασιλικών, που συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα Ρεγκινίου και ο Δήμος Καμένων Βούρλων, το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, προς τιμήν της μεγάλης νίκης των Ελλήνων που ακύρωσε την εκστρατεία των Τούρκων στην Πελοπόννησο και επέτρεψε στους Πελοποννήσιους Επαναστάτες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Το πρωί έλαβε χώρα Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό της Παναγίας Ρεγκινίου, τόπου συγκρότησης του πολεμικού συμβουλίου οπλαρχηγών Ανατολικής Ρούμελης, Δοξολογία, με την Έναρξη της Τοπικής Εθνικής Εορτής.

Ακολούθησε στον χώρο του ηρώου τρισάγιο, ομιλία από την Παρασκευή – Έλενα Κίτσου με εξιστόρηση των γεγονότων, χαιρετισμός του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, κυρίες και κύριοι, να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σ' αυτόν τον ιερό και συνάμα ιστορικό τόπο!

Σήμερα που τιμούμε τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά. Τη Μάχη που επέτρεψε στους Επαναστάτες του Μωριά να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Είναι υποχρέωση και εθνικό καθήκον να τιμούμε όλους όσοι πίστεψαν και υποστήριξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους μια μάχη, που επηρέασε το μέλλον της Επανάστασης. Τη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε στην Ανατολική Ρούμελη, στα ιερά τούτα χώματα των Βασιλικών.

Στον χώρο που βρισκόμαστε, τα χαράματα της 26ης Αυγούστου 1821, οι δυνάμεις των Κοντοσόπουλου, Καλύβα, Γκούρα, Μπούσγου, Τριανταφυλλίνα, Λάππα και φυσικά του Δυοβουνιώτη επιτέθηκαν στο τουρκικό στράτευμα, το οποίο έτρεψαν σε φυγή πίσω στο Ζητούνι.

Αυτοί οι ήρωες μάς προσέφεραν μια λεύτερη γη. Αυτά τα ιδανικά και τις αξίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αγαπήσουμε ό,τι σχετίζεται με την πατρίδα. Να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τις αξίες εκείνες που κράτησαν όρθιο το Έθνος μας σε δύσκολους καιρούς.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Μάχης των Βασιλικών!»

Έπειτα, οι παρευρισκόμενοι αναχώρησαν για τα Βασιλικά, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους:

- Δήμαρχο Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη.

- Πρόεδρο Κοινότητας Ρεγκινίου, Θανάση Μπολτέτσο.

- Εκπρόσωπο του Διοικητή Φρουράς Λαμίας, Συνταγματάρχη Δημήτριο Κλητοράκη.

- Επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδος, Αστυνομικό Διευθυντή Χρήστο Μουτσώκο.

- Δήμο Μπαούρδα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Ρεγκινιωτών.

- Γιώργο Καψουράχη, από τον Σύλλογο ΣΑΜΕ Το Ρεγκίνι.

- Βασιλική Μπαμπαλιούτα - Καστανά, από τον Σύλλογο Γυναικών Ρεγκινίου.

Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, επιστροφή στο Κοινοτικό Κατάστημα και κέρασμα.

Το πρόγραμμα έκλεισε το βράδυ στην πλατεία Ρεγκινίου με Παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα και μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική στην πλατεία Ρεγκινίου με τους Άγγελο Ψαρά και Αγγέλα Αλεξιάδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Γκορίτσα στο κλαρίνο, υπό την αιγίδα του Δήμου Καμένων Βούρλων και της ομάδας ΣΑΜΕ Ρεγκινίου.

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού λουτρά εκατέρωθεν, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η ....

Επικοινωνία

Δήμος Καμένων Βούρλων (Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου).

Τηλέφωνο: 22353 50000Τ.Κ.: 35008Email: info@mwlos.gr

randomness